čtvrtek 19. května 2011

To jsi ty, Dederonie?

Česká pošta prý nestíhá prověřovat zásilky ze třetích zemí a odbavování zásilek se od začátku dubna neúměrně protahuje. O problému razantního snížení osvobození dovozů zvnějšku EU od DPH jsem asi před měsícem psal. Dalo se to čekat. Stejně jako brutální podhodnocování deklarované hodnoty zásilek a jejich označování za dary.

Pošta na konci dubna poskytla k tématu nějaké další informace a stanovisko; pozoruhodné jsou třeba tyto údaje:

"Do 1. dubna bylo z jednoho tisíce balíkových zásilek propuštěno bez cla až 90 procent zásilek, dneska je to pouhých 10 – 15 procent. U listovních zásilek bylo z průměrných 4 000 kusů denně bez cla zhruba 98 procent zásilek, dnes je to maximálně 70 procent. "

No, není to krása? Zatímco do konce března jsme si mohli objednávat ze zahraničí z 90% svobodně, dnes máme až na 10-15% případů smůlu. EU se tu evidentně začíná přibližovat situaci někdejšího východního bloku - bude se snad jezdit do Chorvatska nebo Srbska, do Moldávie, Kaliningradu, Turecka nebo Tunisu (a samozřejmě naprosto nemluvě o samých USA) pro Kindly, tablety, mobily, oblečení, foťáky... jako naši pra- a rodiče jezdili do NDR a přes hranice se vraceli se záclonami v tubě od zubní pasty???
...
Celé to zřejmě povede časem též k tomu, že se různé dřív ze třetích zemí objednávané zboží začne objevovat ve zvýšené míře na tržnicích provozovaných skupinami, které už mají kanály černých dovozů a pašování vybudované. Prostě v téhle oblasti začne růst v lepším případě šedá, v horším černočerná ekonomika (organizovaný zločin).
...
Addendum: Tím "clem" v uvedeném citátu se podle mne myslí "celní dluh", do kterého se započítává též DPH. Limit osvobození od dovozního cla se po 1. dubnu nezměnil (stále je to 150 Eur, viz čl. 23 tohodle nařízení).

Žádné komentáře:

Okomentovat