středa 18. května 2011

Občanský zákoník (I.)

Vláda schválila návrh nového občanského zákoníku (OZ). To samozřejmě neznamená, že je z legislativního hlediska hotovo, nový OZ nemusí být v parlamentu schválen (zvlášť vzhledem k dnešním poměrům v koalici je hladké projednání ne úplně pravděpodobné), nemusí se na jeho schválení vůbec dostat (případná nová sněmovna by musela se schvalováním začít od začátku), návrh může být totálně zprzněn pozměňovacími návrhy kutilů zákonodárců... PS: osnovu nového OZ schválila vláda (a odeslala do parlamentu) už v roce 2009.

Každopádně je ale návrh nového OZ záležitost výjimečná. Za staré monarchie se nový občanský zákoník, který by tehdy nahradil OZ z roku 1811 ("ABGB" - Allgemeines bürgerliches Gesetzbuch, tedy Všeobecný zákoník občanský, btw v Rakousku dodnes platný...), připravoval více jak půlstoletí a nic z toho nebylo (k významnějším novelám - hlavně v oblasti dědění - dotlačila císařství až první světová válka...). Nový kodex se připravoval i prakticky po celou první republiku a nic (autoři toho dnešního se na návrh z konce třicátých let odkazují jako na svoji hlavní inspiraci, no nevím). Jen ti komunisti dokázali za pouhých čtyřicet let přijmout civilní kodexy hned dva.

Skutečně dobré stránky (fungující už x let) o novém OZ jsou na stránkách Ministerstva spravedlnosti zde.
...

Nový OZ má těžko představitelných 3046 paragrafů. No, nechci se připojovat k částečně jistě osobní nebo politickou rivalitou motivované kritice (D. Kovářová ad.), ale je to opravdu moc a jazyk není nikterak snadný. Co do počtu těch ustanovení je to dokonce o cca 1/4 více než má německý BGB (2385 §§), o kterém se od jeho vzniku mluví pro jeho komplikovanost a abstraktnost jako o zákonu jen pro právníky, nikoli pro občany (což je u občanského zákoníku tak trochu problém).

Z takového pablikčojsového hlediska to dělá tak trochu dojem, že moderní stát nedůvěřuje ani té rétoricky tak podporované a deklarované smluvní volnosti svých občanů, ale ani svým vlastním soudům, které by jinak mohly řadu "mezer" v OZ přemosťovat svými rozhodnutími a výkladem. Tedy svoboda (občanů) a nezávislost (soudů) toliko mírná, "v mezích zákona" a tak nějak řízeně kontrolovaná...

Zároveň je otázkou, nakolik by nový OZ znamenal konkrétní změny a přínos - například problematika předsmluvní odpovědnosti (§ 1719 v aktuálním návrhu, mimochodem před orgiemi profesionálních legislativců - v návrhu z roku 2009 - to byl § 1588), která se v návrhu OZ tváří novátorsky, v současném OZ sice opravdu upravena není, ale soudy i doktrínou byla již před lety dovozena (z obecné prevenční povinnosti dle § 415 a násl. stávajícího OZ).
...

Jak se budu novým OZ prokousávat (a procoaseávat :-), budu doplňovat další konkrétní komentáře.

Žádné komentáře:

Okomentovat