středa 3. srpna 2011

Víla Zubnička a hospodářská krize

"Tooth Fairy" je pohádková bytost, která shromažďuje vypadlé dětské mléčné zuby (přívržencům Terryho Pratchetta je v českém překladu známá jako "Víla Zubnička"). Protože je to nadpřirozená bytost anglosaská (dokonce tipuji, že Víla Zubnička bude perfektní WASP), zoubky nekrade, nýbrž po kapitalisticku vykupuje (Víla Zubnička je ovšem jen jedna a cenu za jeden zub tak stanovuje z pozice monopsonu; do budoucna lze tedy nepochybně uvažovat o určité antitrustové regulaci tohoto trhu :-). Platbu za zub prodávající (dítě) nachází ráno v bezpečném depozitu pod svým polštářem. CNN ale nyní informuje o průzkumu, který v USA provedla společnost Visa a ze kterého vyplývá, že i Víla Zubnička je pod tíhou krize nucena šetřit a průměrná výše platby za dětský zub tak klesá.

Propad oproti loňskému roku představuje přibližně 14% (loni zanechávala Víla Zubnička pod polštářem průměrně USD 3,-, letos jde o částku o 40 centů nižší). Výrazněji vzrostl také podíl dětí, které za svůj zub od Víly nedostanou nic (z loňských 6% na letošních 10%).
...
Upozorňuji, že na věc se lze dívat též optimisticky, a to zvláště s ohledem na naše pohádkově-zeměpisné šířky. Část pohádkové likvidity se totiž patrně přeorientovává směrem k bezpečnějším investicím než jsou dětské zuby atp. A jednou z tradičních komodit, ke které se investoři rádi (i v českých národních příbězích) v dobách nejistoty obracejí je zlato. Přitom pohádkové bytosti přirozeně nebudou své portfolio ukládat v nějakých finančních institucích, nýbrž v tradičních truhlách zakopaných v zemi, ukrytých v tajuplných slujích nebo ve formě hromad strážených draky. Pro případné nálezce pokladů je tak současný vývoj možná poměrně příznivý - truhly budou plnější a hromady hromadovitější než jindy. (Lze samozřejmě uvažovat i o méně optimistických důvodech vysychání likvidity v branži Víly Zubničky, ale pohádky mají koneckonců končit dobře, ne?)...

Žádné komentáře:

Okomentovat