pátek 1. července 2011

Soumrak jedné fakulty

"Kauza" plzeňských práv zřejmě překročila míru původního skandálu a začíná metamorfovat do podoby pitoreskního dance macabre. Přelomem v postupném relativním zmáhání se fakulty po původních "kindlovsko-zachariášovských" skandálech bylo evidentně zvolení nového děkana Růžičky (PS: tenhle pan profesor mne kdysi zkoušel z mezinárodního práva soukromého, a historku o průběhu té zkoušky, spočívající v prof. Růžičkou do kola mnohonásobně opakovaném "To si myslíte, že /zopakovaná moje bezprostředně předcházející věta/?", dodnes tak po čtvrtém pivu pravidelně vyprávím jako příklad přetrvávajícího Kafkova ducha ve zdech pražské fakulty). Následně po této volbě začali ze západočeské fakulty houfně odcházet vyučující a začaly se údajně dít různé další podivnosti (podle všeho nezákonná rušení dřívějších rozhodnutí o ukončení studia atd.). Minulý týden tak Akreditační komise navrhla odebrání akreditace PhD. studia, omezení akreditace hlavního magisterského programu a nekonání rigorózních zkoušek, viz.

Jako další děsivá pirueta tohoto umrlčího tance vypadá to, že nyní prý měla plzeňská fakulta vydat podivuhodný vnitřní předpis o posuzování originálnosti kvalifikačních prací; píše o něm tady Bohumil Havel (autor nového zákona o obchodních korporacích, jeden ze zřejmě už definitivně neúspěšných a také odcházejích "obrozenců" na plzeňské fakultě, a jeden z bloggerů již několik měsíců opět neaktivního leblog.cz). V krátkosti: nový vnitrofakultní předpis má říkat v podstatě to, že plagiát do 30% opsaného textu není plagiát, plagiát v rozmezí 31-50% může být, ale nemusí být jako plagiát posouzen, a teprve víc jak polovina textu opsaná z cizích prací je považována bez dalšího za podvod). Evidentně se jedná o jakousi terminální fázi, o delirium - fakulta, která zřejmě brzy přijde o akreditace, vydává absurdní předpisy o dovolené míře podvádění, které (byť nešlo především o plagiátorství, hlavním problémem v roce 2009 bylo tzv. rychlostudium některých prominentů) stálo v základech jejích dnešních problémů.

Jak už leckdo navrhoval na samých počátcích plzeňských skandálů, fakultu by bylo asi nejlépe co nejrychleji zrušit a stávajícím studentům umožnit dokončení studia na některé z ostatních právnických fakult. Časem by pak mohla - nikoli ale nutně opět v Plzni - vzniknout další právnická fakulta/-y (podle mne není problém v tom, že by v ČR bylo "moc právnických fakult", naopak, problémem je masovost těch čtyř stávajících a v podstatě naprostá absence jejich jakékoli specializace, ať již profesní nebo vědecké).
...
Ještě upozorňuju na post, který jsem na podzim 2009 k tématu plzeňských práv a právnického vzdělávání v ČR napsal na blog.respekt.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat