pondělí 9. května 2011

Kč Exposed a jiné

Česká národní banka spustila docela hezkou on-line aplikaci o českých mincích a bankovkách; lze si v ní prohlížet mince pod lupou, měnit si různé náhledy na ochranné prvky bankovek atd.

...
Interaktivní průvodce po právních úpravách (i u těch peněz jde vlastně jen o právní úpravu zákonného hotovostního platidla, nikoli o něco ekonomického) mám vůbec moc rád. Vesměs dokáží relativně srozumitelně široké veřejnosti předat to, co absolutně nesrozumitelné textace právní úpravy (téhož) většinou naprosto nedokáží.

Někdy jsou ale tyhle animace spíš takovými právnickými taškařicemi (i když samozřejmě i tak jde většinou o jedině chvályhodné iniciativy s třebas méně, ale přeci jen stále pozitivním dopadem). Zvlášť vydařená je v tomto směru třeba animovaná groteska Ministerstva spravedlnosti z roku 2008 "Rozvod", která podává odlehčenou formou (což většina lidí hledajících cestu z nevydařeného manželství nepochybně ocení), s možností interaktivně usměrňovat děj a za použití veselých kvízů rady k tomu, jak se rozvést. Popřípadě lze doporučit též ve stejném aranžmá naanimovanou furiantskou veselohru "Sousedi" od téhož autora.

Žádné komentáře:

Okomentovat