středa 21. listopadu 2012

EALE blog utichl, zapomenut a L&E v Evropě II.

Asi skončil další blog zaměřený na ekonomickou analýzu práva - EALE blog založený členy European Association of Law & Economics. Blog to byl po celou dobu své existence poněkud neduživý (existoval necelé 3 roky, za tu dobu publikováno 26 postů, za rok 2011 už jen 2). U příležitosti prvního výročí posledního postu (napsaného prof. H.B. Schäferem z Hamburské Bucerius Law School, spoluvydavatelem International Review of Law & Economics, jehož další na L&E zaměřený blog je zase pro jistotu úplně prázdný) tedy s tichou vzpomínkou přesouvám odkaz na EALE blog do kolumbária.
...
Samotná European Association of Law & Economics je zvláštní organizace - velmi dlouho se prezentovala toliko na stránkách Univerzity v Haifě, nyní má stránky sice vlastní, zato ale v podstatě prázdné, zaměřené v zásadě jen na informace o a registraci na její letošní (již proběhlou) výroční konferenci. V skromném obsahu stránky, který není zaměřen na konferenci mne zaujalo následující prohlášení:
"The Association has a periodical newsletter, which is circulated to its more than 300 members. This website has been developed to serve not only as a notice board for EALE activities, but also as an interactive tool for exchange of European law and economics papers, insights and ideas."
Co se týče onoho newsletteru, musím se přiznat, že jsem na něj za cca 5 let, co se o L&E zajímám, nikdy nenarazil, k dispozici není ani na současných stránkách EALE a myslím, že nebyl ke stažení ani na jejích stránkách původních. Patrně jsou v něm obsaženy natolik průlomové myšlenky, že je třeba je držet v tajnosti, resp. v kruhu oněch 300 vyvolených. V případě určitě chválihodného úmyslu zprostředkovávat výměnu článků a myšlenek o evropském L&E pak zřejmě doposud nedošlo tak úplně (tedy vůbec) k jeho naplnění. Ale uvidíme, možná je jen třeba web postupně rozjet.
...
Při googlování další existence EALE jsem narazil na stránkách Review of Law & Economics (pozor, nezaměňovat s International Review..., jehož spoluvydavatelem je Schäfer, viz výše) na informaci, že tento časopis, na kterém EALE spolupracuje, již je vydáván pouze v internetové podobě. Nic proti tomu, ale pak je poněkud zarážející cena ročního předplatného 74 USD. Přitom ročně vychází jen jedno "běžné číslo", další dvě čísla představuje jednak sborník z konference EALE a jednak "speciální" číslo věnované konkrétnímu tématu. Časopis je to recenzovaný, ale nikoli impaktovaný (alespoň se mi ho tedy ve Web of Knowledge najít nepodařilo), a i přes nepochybně úctyhodnou redakční radu (Parisi, Coooter, Kornhauser a d.) patří mezi ty spíše méně známé.
...
PS: setrvale mi to s L&E v Evropě připadá mírně řečeno neradostné - ekonomická analýza práva nemá smysl jako samostatný obor. Vždy musí mít přesahy buďto do ekonomických oborů, či (a to hlavně) do práva nebo do policy sféry (např. RIA). Nepřijetí ekonomických přístupů k/v právu ze strany akademických právníků (a tedy i širší právnické komunity) má pak zřejmě vliv na určitou tendenci evropského L&E ke svého druhu sektářství (jehož náznaky byly popsány v tomto postu) a samozřejmě pak i na upínání se k akademickým půdám v USA. Problém je asi též v tom, že L&E nebylo dosud na evropské právní prostředí dostatečně adaptováno. A to se týká jak zaměření výzkumu (např. zmíněný H.B. Schäfer publikoval někdy na počátku nulté dekády knihu Economic Analysis of Civil Law, ale kromě základů L&E se v ní věnuje v zásadě jen těm institutům kontinentálního práva, které jsou s americkým L&E zkoumanými instituty common law bez nějakých kontroverzí srovnatelné), tak i metodologie (kazuistická metoda, používání nástrojů ekonomické/-metrické analýzy, které jsou odlišně vzdělávaným evropským právníkům nesrozumitelné), ale i uzavřenosti evropských právnických akademií (ať již v rámci svých půd, nebo národních hranic).

Žádné komentáře:

Okomentovat