úterý 31. května 2011

Vtipná tečka II: Ještě nikoli tak chytrý Google a "LL.A."

Nerad se opakuji, ale tady to opravdu jinak nejde: další článek Aktualne.cz o dubiózních studiích českých politiků (tentokrát kupodivu nejde o právnické studium, i když název rozebírané diplomové práce by téměř sváděl k tomu myslet si, že jde o evropské zemědělské právo) a zase je tam ta roztomilá reklama na soukromé studium (mj.) práva. Článek je jinak zase dobrý, zvláště anketa "Který ze závěrů ing. Suchánka Vás nejvíce obohatil?" je rozkošná.

...

Google reklamy se cíleně objevují pod texty, které obsahují určitá tématická klíčová slova (v dané souvislosti asi "studium", "vysoká škola" atd.). V tomto případě se ale mechanické zobrazování reklam nejspíše úplně neosvědčuje. Z marketingového hlediska je to zde šikovné asi tak, jako kdyby se reklamy na okurky zobrazovaly pod články o krvácivém průjmu.
...

A potom si nedokážu odpustit pár poznámek k té propagované vzdělávací instituci (podle všeho nejde o soukromou vysokou školu, což ostatně ani o sobě netvrdí - naopak je zdůrazňována role vědy a výzkumu...) - Ústavu práva a právní vědy:

1. Na jejich stránkách není nikde k dohledání údaj o akreditaci těch prezentovaných studijních programů ani o tom, na základě čeho se nabízené vzdělání poskytuje. Jediné akreditace, o kterých se někde na stránkách hovoří jsou osvědčení vzdělávací instituce podle zákona o úřednících územních samosprávných celků (ty vydává Ministerstvo vnitra), na jejich základě však dozajista "MBA" získat nelze.

2. (Údajně odborný) časopis, který se jmenuje "PRÁVO - časopis pro právní teorii a praxi®", je podezřelý již jen tím označením ochranné známky. Zároveň mi ale silně, opravdu silně názvem připomíná zavedený "Časopis pro právní vědu a praxi", který vydávají brněnská práva.

3. Ochranných známek má Ústav práva vícero. Přitom třeba účel ochranné známky "LL.A.", což má být jakýsi pseudoprávnický titul pro rozhodce, je pro mne docela záhadou. Co to je ochranná známka říká § 1 zákona o ochranných známkách, jde tam především o to, že ochranná známka má být označením schopným odlišit výrobky či služby jedné osoby od výrobků a služeb druhé osoby. Není to naprosto použitelné pro akademické tituly, které z hlediska absolventů (ti jsou v tomto případě zákazníky nebo výrobky Ústavu práva?) spadají do ranku osobnostních práv. Na ochranné známky se vztahuje standardní režim práva průmyslového vlastnictví, takže titul "LL.A." nebude moci Ústav práva podle všeho udělovat na základě absolvování studijního programu, nýbrž licenční smlouvou :-))... Co se stane, pokud nebude ochrana známky obnovena (trvá 10 let od podání přihlášky ochranné známky), je ve hvězdách (zřejmě pak ten "titul" bude moci užívat kdokoli).

(Aktualizováno.)

Žádné komentáře:

Okomentovat