pondělí 7. října 2013

PrF UK v. Richter (17/10/2013)

Od minulého týdne jsou známé kandidatury na nového děkana Právnické fakulty UK (volba proběhne 17. října). Vedle halasně oznámeného a radikálně (či dokonce provokativně) se prezentujícího Tomáše Richtera je tak už známé i jméno "fakultního" kandidáta, kterým je historik Jan Kuklík. Včera pak rozeslala studentská kurie Akademického senátu fakulty e-mail, kde vytyčuje své představy a výzvy, jež budou ze strany studentských zástupců nejen novému děkanovi, ale již i samotným kandidátům směřovány. Ačkoli autoři v tomto e-mailu členům akademické obce uvádí, že se prezentovaný materiál rozhodli "zveřejnit", nepodařilo se mi jej nikde na Internetu dohledat, dávám jej tedy k dispozici níže:
"Vážené kolegyně, vážení kolegové,
v souvislosti s volbou kandidáta na funkci děkana, která se uskuteční 17.10.2013, jsme se rozhodli zveřejnit následující dokument: Jakožto členové studentské kurie Akademického senátu PF UK jsme se shodli na těchto minimálních požadavcích, které by měl budoucí děkan PF UK realizovat: 
1. Aktivně se zasadit o tvorbu kvalitní a dostupné literatury ve formě skript odpovídající zkouškovým požadavkům. 
2. Zajistit korektní a srovnatelný průběh zkoušky u všech zkoušejících a zveřejňovat pravidelné statistiky výsledků zkoušení. 
3. Zveřejnit před volbou zamýšlené složení týmu nejbližších spolupracovníků. 
4. Po vzoru jiných fakult zapojit studentského místopředsedu akademického senátu do kolegia děkana. 
5. Zajistit povinné hodnocení výuky studenty, které bude vedením fakulty zohledněno v otázkách její koncepce. 
6. Reflektovat názory studentů, umožnit transparentní a efektivní proceduru podávání a vyřizování stížností v otázkách studia, jejíž výsledky budou pravidelně zveřejňovány. 
7. Vzít na vědomí, že pro studenty magisterského studia je primárním účelem vysoké školy kvalitní pedagogická činnost a klást v rámci výuky adekvátní důraz na praxi. 
8. Zveřejnit na webových stránkách fakulty profily vyučujících včetně fotografie a přehledu jejich publikační činnosti. 
9. Využít možností informačních systémů, zejména při přihlašování témat diplomových prací, a zamezit tak současnému nedůstojnému nocování před fakultou. 
10. Posílit sounáležitost studentů a absolventů s fakultou. 
Vilém Anzenbacher, Jan Exner, David Flutka, Bc. Kryštof Horn, Aleš Hradil, Mgr. Miroslav Makajev, Jan Metelka, Marie Pechancová, Jakub Růžička, Mgr. Jan Švarc "
Bohužel mám pocit, že tyto požadavky jsou z části opravdu velmi neambiciózní, z části pak jednoznačně favorizují jednoho kandidáta, totiž prof. Kuklíka. Pokud jde o požadavky ohledně organizace a náplně studia, jedná se spíše o kosmetické, byť v některých jednotlivostech snad smysluplné změny. Má-li se však fakulta kvalitativně posunout, jak pokud jde o přístup ke studentům, tak i o přístup samotných studentů ke studiu, dávalo by smysl především rozdělení studia podle Boloňského systému, případně též zavedení "dlouhého Ph.D." (tedy spojení navazujícího magistra s doktorským studiem), snížení počtu přijímaných studentů, zavedení modulární organizace studia atd. Ale budiž, požadavky to měly být, jak sami autoři upozorňují, "minimální".

Důležitější mi však přijde, že některé body jsou evidentně (ačkoli možná bezděčně, pak by ale asi bylo lze lehce pochybovat o kompetentnosti členů studentské kurie, a to jak kompetentnosti zastupitelské, tak i právnické) formulovány v neprospěch Tomáše Richtera. Například bod 3 je pro tohoto (stejně jako by patrně byl pro jakéhokoli jiného) mimofakultního kandidáta, který navíc volá po zásadních změnách a dnešní fakultu dost přísně kritizuje, v podstatě nesplnitelný. O tom, že by tento kandidát jen těžko mohl před volbou prezentovat svůj případný budoucí tým spolupracovníků, aniž by stávajícím pedagogům, které by takto uvedl, dal (pro případ svého nikoli nepravděpodobného neúspěchu) příslovečný polibek kariérní smrti, svědčí již i jen složení podpisů na listinách, kterými byli oba kandidáti navrženi (Richtera podpořil jediný člen pedagogického sboru, oproti 98 "učitelským" podpisům pro Kuklíka). A bod 7 je pak formulován doslova jako oponentura k Richterem prezentovaným názorům na hlavní úlohu fakulty:
"Domnívám se, že cílem každé univerzity by mělo být rozšiřovat sumu poznání v určitých oborech. Zaprvé jde o výzkum, zadruhé o produkci absolventů, kteří si část poznatků z výzkumu ze studia odnášejí."
Viz rozhovor s T. Richterem zde. Prezentované "minimální požadavky" mi tedy připadají jednak nepříliš k věci, jednak v zásadě nekorektní a sám se - tedy jako taktéž člen akademické obce PrF UK - s nimi z výše uvedených důvodů neztotožňuji. Současně si dovoluji vyjádřit podporu do nadcházející volby Tomáši Richterovi (a to nejen z důvodu, že jde o jednoho z mála českých právníků s nezpochybnitelnou erudicí v Law & Economics).

Žádné komentáře:

Okomentovat