pátek 14. června 2013

Pár zpráv z (nejen) L&E (nejen) blogosféry

Tak nejdříve asi tradičnější "novinky" - zřejmě skončil další interdicsiplinárněji zaměřený právnický blog - tentokrát harvardskými studenty a absolventy v roce 2011 založený JustEnrichment.com (dnes již nějakou dobu neaktivní, část příspěvků je možné vyhledat takto). Rovněž weberovsky institucionálně zamýšlená Kafkárna už stihla na více než rok utichnout (kárám!).

Dále už ovšem jen samá pozitiva - nejdříve několik aktualizací:

Po pro možnou bloggerskou resuscitaci již skoro hraniční době se k aktivitě probral přestupkový blog Honzy Potměšila, tak jen s chutí do toho a neumdlévat (no, sám mám co říkat...)!

Časopis Legisprudence se počátkem roku přetransformoval na The Theory and Practice of Legislation (a Lucu Wintgensovi, dřívějšímu šéfeditorovi, se současně dostalo funkce "zakládajícího editora", která vypadá opravdu dost "čestně"). Budu se snažit nyní časopis více sledovat, docela mne zajímá, jaký tématický, metodologický, ideologický nebo jaký obrat tahle změna signalizuje. Popis zaměření působí velmi sympaticky (je znát určitý vyšší důraz na skutečné efekty legislativy ve srovnání s původním krédem Legisprudence):
"The editors welcome articles on systematic (as opposed to historical) issues, including drafting techniques, the introduction of open standards, evidence-based drafting, pre- and post-legislative scrutiny for effectiveness and efficiency, the utility and necessity of codification, IT in legislation, the legitimacy of legislation in view of fundamental principles and rights, law and language, and the link between legislator and judge. Comparative and interdisciplinary approaches are encouraged. But dogmatic descriptions of positive law are outside the scope of the journal."
Vláda spustila testovací prostředí nového portálu pro přístup k připravované legislativě a dalším vládním dokumentům - ODOK.CZ. Zatím to vypadá (hlavně vedle doposud fungující veřejné části eklepu) docela nadějně, byť pro teď jde zřejmě opravdu jen o testovací verzi (jak dokládá třeba tento inspirativní dokument).

A na konec vítaná, úplná novinka - do blogování na iHned.cz se pustila Jana Chvalkovská, jedna z mála těch, kdo u nás ekonomickému kontextu práva opravdu rozumí (a moje několikanásobná spolužačka, abych se taky trochu pochlubil). Konečně!

Žádné komentáře:

Okomentovat