neděle 16. září 2012

Hogofogo spotřebitelské balení lihu

Se zaujetím jsem v dnešních OVM vyslechl plán na záchranu Čechů od alkoholu (nejen pančovaného, ale i toho jen standardně zhoubného) spočívající ve snížení největšího dovoleného spotřebitelského balení lihovin (resp. lihu) ze 6 na pouhé litry 2 [srov. § 2 písm a) a c) zákona o povinném značení lihu]. Východiskem pro takové opatření je zřejmě proslulá teze Horáce Badmana známého jako Hogofogo (a hledaného policií 5 států), tedy že "alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství". Současná úvaha přitom tuto tezi zřejmě dále rozvíjí tak, že nejen na velikost samotné dávky, ale i na objem spotřebitelského balení, ze kterého je dávka (panák) nalita, je možné pohlížet jako na faktor ovlivňující škodlivost podávaného alkoholu: alkohol rozlévaný z menšího spotřebitelského balení škodí (ceteris paribus) méně než alkohol podávaný v těchže dávkách ze spotřebitelského balení většího...

Ale vážně: nebylo by poněkud logičtější zakázat naopak prodej nejmenších balení - tedy různých populárních placatic a panáků v zatavených plastových kalíšcích? Jejich cena je nepatrná (kupoval jsem někdy na jaře placatici - asi 0,2 l - jakési příšerné vodky na dezinfekci kamarádova rozbitého loktu a cena byla někde kolem 20 Kč) a pokud jde o účinek případného v nich obsaženého methanolu, je rozhodně dostatečný (jak ukazuje např. poslední případ postarších manželů z Opavy, kteří měli údajně vypít každý jen jednoho panáka). Individuální konzumace lihovin by tím byla nepochybně ovlivněna podstatně více.

A nepomohlo by kvalitě konzumovaných lihovin také třeba naopak snížení daně z lihu v případě pěstitelského pálení (při jinak zachované regulaci tohoto odvětví - upozorňuji, nejedná se o "domácí" pálení)? Tím by se zřejmě jednak zvýšilo poptávané množství pěstitelských pálenek (kde je kontrola nad vstupními surovinami ze strany spotřebitelů, ale vesměs i kvalita takových surovin výrazně vyšší než v případě průmyslově vyráběných kořalek), a to na úkor právě produktů velkých lihovarů (resp. alkoholů, které se jako takové produkty snaží tvářit). A jednak by se zvýšil zisk i samotných palírníků, což by se mohlo příznivě projevit i v kvalitě jimi produkovaných pálenek (snížila by se riziková prémie za výrobu nekvalitního, resp. nelegálního alkoholu).
...
Aktualizováno: Po uvolnění prohibice a návratu kořalek do trafik jsem se chtěl ujistit ohledně svého tvrzení o 2decové placatici za 20 Kč, a musím svůj nepřesný odhad zmírnit - placatice v dané velikosti (ač se dělají i placatky o objemu 0,2 l) má obsah pouze 0,1 l a cenu 28 Kč. Přesto se domnívám, že takováto placatice (ale stejně tak i půl litrová lahev) je daleko rozšířenější formou, ve které je levný alkohol (vědomně) konzumován, a to právě i vzal-li by se do úvahy prodej rozlévaného alkoholu z maximálních spotřebitelských balení.

Žádné komentáře:

Okomentovat