středa 29. prosince 2010

Ronaldu Coasovi

Začínám tento Iusless blog se dvěma ideami - jednak psát blog o právu a ekonomii (o Právu a ekonomii, o Law & Economics, tedy o ekonomické analýze práva) a o právu a o ekonomii a psát ho pro lidi, které to třeba bude zajímat. Do nedávna, i když s postupně klesající intenzitou, přiznávám, jsem psal blog na Respektu, ale nepříliš mi to vyhovovalo, protože Respekt má blogokomunitu zaměřenou spíše na takové ty esejovité posty, zatímco já bych chtěl na tento blog umísťovat také různé odkazy nebo jen krátké glosy a citace.

A jednak - právě protože na tomto blogu budu psát o právu a ekonomii - bych ho chtěl věnovat Ronaldu Coasovi, a to k jeho stým narozeninám, které má právě dnes 29. prosince 2010. Ronald Coase je autorem klasických článků The Nature of the Firm, The Problem of Social Cost, The Lighthouse in Economics nebo třeba Durability and Monopoly, které patří nepochybně k tomu nejdůležitěšímu, co bylo v ekonomii (a stejně tak v právu) za posledních sto let opublikováno. Ronaldu Coasovi je sto let, první článek, kterým změnil pohled mnohých ekonomů na institucionální podobu trhů publikoval už před druhou světovou válkou, před padesáti lety umožnil formulováním toho, čemu dnes říkáme Coasův teorém, dramatický rozvoj Law & Economics hnutí, které (no dobře, alespoň v USA) docela změnilo pohled na právo.

...
A závěrem prvního postu samozřejmě vysvětlení k názvu blogu: Coasův teorém říká ve stručnosti zhruba to, že pokud by byly transakční náklady hodně nízké ("nulové"), tak společenské (Paretovské) efektivnosti by bylo prostřednictvím soukromých transakcí dosaženo bez ohledu na právní prostředí. Tedy "jsou-li transakční náklady nulové, není právo potřeba". Ovšem transakční náklady nejsou ve skutečném světě nikdy nulové, a proto na právu záleží, to je smysl Coasova teorému. A o tom se budu snažit psát. Právo není Iusless a nemělo by takové být, ačkoli se moderní legislativa takovým právo často snaží učinit. (oh, to se skoro rýmuje!)